Mål & syfte

Din uppgift är att skriva bloggposter i form av dagboksinlägg från första världskriget. Tillsammans med två kamrater kommer ni i en grupp ge varandra respons. Detta görs i kommentarsfältet på bloggen. 

Mål och syfte
Du ska öva dig att:
Skriva en sammanhängande berättelse som visar att du har förståelse för historien och är medveten om att du kan påverka vad som är viktigt att berätta om det förflutna.
Välja ut och tolka händelser och processer med hjälp av historiska begrepp och metoder.
Visa att du har förståelse för att människors åsikter och tankar påverkas av den tid de lever i.
Förstå att kunskap om dåtiden påverkar vår syn på nutiden och vår uppfattning om framtiden.
Genom blogginläggen tvingas du att byta perspektiv samt leva dig in i en annan människas historia. Precis som vi, var de flesta som folk är mest, några var modiga, andra fega och någon var ond. Men dåtidens människor var också produkter av sin samtid och samhället de levde i. De tänkte inte sämre, men de tänkte annorlunda. De hade en annan verklighet att förhålla sig till. Du behöver inte acceptera eller tycka om historien men du kan försöka föklara och förstå varför det blev på ett visst sätt.

Tänk på att det är bättre att skriva fler korta inlägg än ett långt. Långa texter blir svåra att läsa på webben. Ett inlägg kan vara någonstans mellan 150 och 300 ord långt. Om du är osäker och har frågor om svenska, exempelvis stavning eller skrivregler så be om hjälp. Språket kommer inte att bedömas inom ramen för SO utan för svenska. Därför är det viktigt att det ser bra ut och att språket är korrekt. Använd möjligheten att skriva kommentarer till varandra. Be om förklaringar om ni inte förstår och argumentera för eller emot olika åsikter. Belägg gärna argument med källor av olika slag och ge varandra tips både vad gäller språk och innehåll.Du kan även uttrycka dig på annat sätt än text, exempelvis genom film eller en podcast. Det finns greenscreen på skolan som du gärna kan använda för att göra ett reportage istället för ett skriftligt inlägg. Tänk på upphovsrätten om du tar länkar och filmer från nätet. Creative Commons Search är ett bra sätt att hitta bilder. Wikipedia och Wikimedia har också mycket material.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar